Mówią, że sport to zdrowie. Mają rację. Tyczy się to jednak tylko rekreacyjnego ćwiczenia. Sport profesjonalny jest już bardzo wymagający i zmusza organizm do pracy na granicach wytrzymałości. Jednym z bardzo męczących sportów jest piłka nożna, gdzie przez 90minut (a czasem i więcej) trzeba biegać za piłką. Jak się odżywiać, żeby organizm dał sobie radę?
Jak odżywiają się piłkarze?
Do osiągnięcia sukcesu w sporcie wytrzymałościowym, jakim bez wątpienia jest piłka nożna, przydaje się dieta wysokowęglowodanowa. To właśnie węglowodany pozwalają na wykonywanie długotrwałego wysiłku. Posiłek powinien być spożyty na 2-3 godziny przed planowanym wysiłkiem, tak by zdążył już opuścić żołądek.
Piłkarze jedzą produkty, które są wolno trawione takie jak np. makarony, pełnoziarniste produkty, ryż, a także nasiona roślin strączkowych. Pozwala to na regularne dostawy energii do organizmu w trakcie trwania całego spotkania. Produkty spożywane przed wysiłkiem powinny posiadać niski indeks glikemiczny. Dzięki temu wyrzut insuliny do krwi rozkłada się w czasie, a nie jest nagły.
Żeby móc rozgrywać spotkania i często trenować w międzyczasie, konieczne jest spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, które szybko odbudują utraconą w trakcie meczu energię.
Przed meczami, w ich trakcie, a także po spotkaniach bardzo przydatne są specjalne napoje dla sportowców, które podwyższają poziom cukru we krwi i odbudowują zapasy glikogenu w mięśniach. Dostarczają także cennych substancji odżywczych, które są wykorzystywane przez organizm w trakcie meczy i treningów.
Chcesz zobaczyć jak działaketo dieta? Wejdź na stronę obok i sprawdź jej faktycznie działanie.